top of page

Απαράδεκτο το σύστημα κλήρωσης μετά τη λύση


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Κ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ένα σύστημα κλήρωσης για επίλυση πιθανού αδιεξόδου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, σε περίπτωση λύσης του

Κυπριακού, θα ήταν απαράδεκτο υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ενώ έθεσε και το θέμα της νομικής ισχύος μιας μελλοντικής λύσης στο Κυπριακό. Ο κ. Κληρίδης μιλούσε την Πέμπτη το βράδυ στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού OXygono, με τίτλο «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;».

Ο κ. Κληρίδης κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις - στη βάση έξι θεματικών ενοτήτων - της ακαδημαϊκού Δρος Ηλιάνας Νικολάου και του δημοσιογράφου Μιχάλη Παυλίδη, ενώ στο τέλος απάντησε και σε ερωτήσεις από το κοινό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κληρίδης τοποθετήθηκε και σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο, στα θετικά και αρνητικά του συστήματος, στη μεταρρύθμιση και στις αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση.

Σχολιάζοντας τον τίτλο της εκδήλωσης:

«Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» ο κ. Κληρίδης είπε ότι ένας άνθρωπος από μόνος του, όσο σωστός και εάν είναι, δεν μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες αλλά μπορεί, εάν επιτελεί τα καθήκοντά του με τρόπο υποδειγματικό, να δώσει το καλό παράδειγμα. Τόνισε ακόμη ότι επιβάλλεται μια αλλαγή νοοτροπίας και πως πρέπει να προσπεράσουμε τον κομματισμό που διακατέχει σήμερα όλους τους τομείς της λειτουργίας του κράτους και να μην απασχολεί τις ενέργειές μας το πολιτικό κόστος, γιατί αυτό έχει επιφέρει πάρα πολλά δεινά στη χώρα μας. Ερωτήματα από ΕΔΕΚ

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις κομμάτων σε σχέση με το κρίσιμο ραντεβού της Γενεύης. Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, αφού αναφέρει πως «μόλις δύο βδομάδες πριν από τη έναρξη των συνομιλιών και τη διάσκεψη στη Γενεύη, και από τις δηλώσεις τόσο του ΠτΔ όσο και του κ. Ακιντζί (νοουμένου ότι αυτές είναι πράγματι ειλικρινείς), διαφαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες», τονίζει πως ο ΠτΔ οφείλει κατά τρόπον ξεκάθαρο να τοποθετηθεί:

1.Εάν η τουρκική πλευρά ή και ο κ. Ακιντζί συνεχίσουν να διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις τους για τα θέματα της διάσκεψης (σύνθεση και θεματολόγιο), στα οποία υπάρχουν διαφαινόμενες κατά τον ΠτΔ διαφωνίες, ο κ. Αναστασιάδης είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος στη διάσκεψη;

2.Τελικά, την Κυπριακή Δημοκρατία ποιος θα την εκπροσωπήσει στη διάσκεψη; Να λάβουν υπ' όψιν τους τον Γ.Ει.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Δρ Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, για το απαράδεκτο σύστημα κλήρωσης για επίλυση πιθανού αδιεξόδου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, είπε ότι «οι διαπραγματευτές οι οποίοι θα κληθούν αύριο να αποφασίσουν για το σχέδιο το οποίο θα θέσουν ενώπιον του λαού, καλά κάνουν να έχουν στον νου τους τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, για το ότι δεν είναι συμβατοί με ένα σύγχρονο κράτος οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών με κλήρωση. Είναι ξεκάθαρο ότι σχέδια με αυτές τις πρόνοιες δεν πρόκειται να περάσουν. Δυστυχώς αυτή η κυοφορούμενη συμφωνία περιλαμβάνει πάρα πολλά στοιχεία τα οποία εξοργίζουν τον λαό, και είμαστε σίγουροι ότι ο λαός θα απορρίψει αυτή τη συμφωνία», επεσήμανε καταληκτικά. «Δεν θα πάμε για διακοπές»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, θέτοντας το ζήτημα της σύνθεσης της διάσκεψης της Γενεύης, τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο ότι τα Η.Ε. θα καλέσουν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε δε πως έχει ζητήσει με επιστολή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να οριστεί η διαδικασία που το Εθνικό Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον ΠτΔ στη Γενεύη.

«Κανείς μας δεν θέλει να βρεθεί εκεί ως παρατηρητής. Όλοι μας θέλουμε να μάθουμε τους όρους και τις διαδικασίες για την παρουσία μας στην Ελβετία», είπε, διαμηνύοντας ότι «δεν θα πάμε για διακοπές στη Γενεύη, δεν είναι ώρα για χειμερινές διακοπές».

πηγή: //www.sigmalive.com/simerini/politics/390986/aparadekto-to-systima-klirosis-meta-ti-lysi#sthash.Su4bn80k.dpuf

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page