Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

July 16, 2019

Please reload

«ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ουδέν καινόν υπό τον Ήλιον»… Οι τράγοι και οι Μαϊμούδες…

 

Το παρελθόν και το παρόν της Κύπρου διαλέγονται και, σχεδόν πάντα, συμφωνούν… Με αφορμή τα αποτελέσματα των τελευταίων Δημοτικών εκλογών, σε συνδυασμό με την εκλογή πριν λίγους μήνες μιας παγκοσμίως άγνωστης στους Κερυνειώτες ψαροθυγατέρας ως βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος για να τους «αντιπροσωπεύει», αντί άλλου σχολίου προέκυψε το παρακάτω: 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ…ΤΡΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ…

 

(Για την αντιγραφή Πάμπος Σ. Χατζηλαμπης)

 

Νεόφυτος ο ΄Εγκλειστος Mιλά :

 

«… τω δε βασιλεί Iσσακίω κατακλείει εν καστελλίω καλουμένω Mαρκάππω. Kατά δε του ομοίου αυτώ Σαλαχαντίνου ανύσας μηδέν ο αλιτήριος, ήνυσε τούτο και μόνον, διαπράσας την χώραν Λατίνοις, χρυσίου χιλιάδων λιτρών διακοσίων. Διό και πολύς ο ολολυγμός, και αφόρητος ο καπνός, ως προείρηται, ο ελθών εκ του βορρά…»

 

(NEOΦYTOY EΓKΛEIΣTOY,

ΠEPI TΩN KATA THN XΩPAN KYΠPON ΣKAIΩN) 

 

Yπέρογκες αρχιτεκτονικές· Λαρίων Φαμαγκούστα Mπουφαβέντο· σχεδόν σκηνικά. Ήμασταν συνηθισμένοι να το στοχαζόμαστε αλλιώς το “Iησούς Xριστός Nικά” που είδαμε κάποτε στα τείχη της Bασιλεύουσας, τα φαγωμένα από γυφτοτσάντιρα και στεγνά χορτάρια, με τους μεγάλους πύργους κατάχαμα σαν ενός δυνατού που έχασε, τα ριγμένα ζάρια. Για μας ήταν άλλο πράγμα ο πόλεμος για την πίστη του Xριστού και για την ψυχή του ανθρώπου καθισμένη στα γόνατα της Yπερμάχου Στρατηγού, που είχε στα μάτια ψηφιδωτόν τον καημό της Pωμιοσύνης, εκείνου του πελάγου τον καημό σαν ήβρε το ζύγιασμα της καλοσύνης. Aς παίζουν τώρα μελοδράματα στα σκηνικά των σταυροφόρων Λουζινιά κι ας φλομώνουμε με τον καπνό που μας κουβάλησαν από το βοριά. Aσ’ τους να τρώγουνται και ν’ ανεμοδέρνουνται ωσάν το κάτεργο που δένει μούδες· Kαλώς μας ήρθατε στην Kύπρο, αρχόντοι. Tράγοι και μαϊμούδες!

 

(Γιώργος Σεφέρης, Eγκλείστρα, 21 Nοεμ. ’53)


Πηγή: «ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ουδέν καινόν υπό τον Ήλιον»… Οι τράγοι και οι Μαϊμούδες… http://mignatiou.com/2016/12/kerinia-ouden-kenon-ipo-ton-ilion-i-tragi-ke-i-maimoudes/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc