top of page

Σαν να βγάζουν πολεμικά ανακοινωθέντα, οι αθεόφοβοι


Φυσικά και είναι καλή εξέλιξη η προθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης, που διατυπώθηκε μάλιστα και στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και πήρε την ισχυρότατη βαρύτητα. Η κακή εξέλιξη είναι οι πανηγυρισμοί και οι παρερμηνείες. Διότι δείχνουν εφησυχασμό. Και στη συγκυρία που βρίσκεται το Κυπριακό, ο εφησυχασμός μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός όσο ποτέ προηγουμένως. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στα Συμπεράσματα. Μετά, άρχισαν οι ερμηνείες και οι πανηγυρισμοί. Που θα ήταν αχρείαστοι αν δεν ήταν τόσο λανθασμένη η συμφωνία που έγινε στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου και αν δεν επέτρεπε σε αυτούς που την έκαναν να την ερμηνεύουν ο καθένας διαφορετικά. Όπως πάντα στις συμφωνίες μας. Και όπως το κοινό μας όραμα, που είναι κοινό μόνο κατ΄ όνομα. Η συμφωνία, λοιπόν, επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να δεχθεί ή να απορρίψει τη συμμετοχή της ΕΕ. Και μέχρι τώρα επέτρεψε μόνο την παρουσία της ως παρατηρητή. Όπως ήταν ο Φερχόιγκεν στο Μπούργκενστοκ, λέει ο κ. Ακιντζί και δεν το λέει μόνο δημοσίως, το είπε αυτοπροσώπως και στους αξιωματούχους της ΕΕ, που συνάντησε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Γι΄ αυτό και η αναφορά της Συνόδου δεν λέει ότι η ΕΕ θα συμμετάσχει, αλλά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει. Μπορεί να είναι έτοιμη και στο τέλος να μη συμμετάσχει. Αλλά, δεν πειράζει, έστω κι αυτό είναι σημαντικό.

Η διατύπωση είναι ακριβώς ίδια και με τα μηνύματα της Ρωσίας και της Γαλλίας. Που επίσης δηλώνουν έτοιμες να συμμετέχουν αν προσκληθούν. Οπότε, έχει δουλειά να κάνει η ηγεσία μας, η κυβέρνηση, κυρίως, αν πράγματι επιθυμεί να μη βρεθεί μόνη στα χέρια της Τουρκίας και της Βρετανίας (και με πιστόλι στον κρόταφο, να μην ξεχνούμε), σε τρεις βδομάδες. Αν προλαβαίνει τις λίγες επόμενες μέρες, έξω οι γιορτές, να κάνει όσα όφειλε και δεν έκανε τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει μια ελπίδα. Διότι ουδείς θα καλέσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι (δυστυχώς) δεν θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συμμετάσχει ενεργά στη διαπραγμάτευση των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα δεν ζητήσουν από τη Ρωσία και τη Γαλλία να απαιτήσουν τη συμμετοχή τους και να την επιβάλουν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προλαβαίνουν, όμως; Και το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ; Και διαθέτουν την πολιτική διορατικότητα; Αλλά το κυβερνών κόμμα εκδίδει ανακοινώσεις εσωτερικής κατανάλωσης σαν να εκδίδει πολεμικό ανακοινωθέν από το μέτωπο, για να πει «καλούμε τους πολίτες να ενημερώνονται με προσοχή και να χρησιμοποιούν την κοινή λογική», και «ο λαός μας καταγράφει όσους είναι παρόντες και συμβάλλουν ενεργά στην εθνική προσπάθεια». Η έγνοια τους είναι η κοινή γνώμη κι όχι η δουλειά που πρέπει να γίνει αλλού. Γι΄ αυτό και δεν έχουμε ελπίδες.

Η ΕΕ, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να είναι στις συζητήσεις της Γενεύης ως πρωταγωνιστής, όχι ως κομπάρσος, διότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να είναι επίσης, διότι θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή, που αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν είναι σοφό να συζητήσει μόνος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις εγγυήσεις ξένης χώρας σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχοντας απέναντι του τον Ερντογάν ή τον Τσαβούσογλου με το βάρος του γίγαντα, που μόνο στόχο έχει να επιβάλει δικαιώματα και αυθαίρετους επικίνδυνους ρόλους στην Κύπρο. Αυτή είναι η ουσία. Τα κομματικά πανηγύρια ας μείνουν για το τέλος.

Υ.Γ. Ξανά προσπαθούν διάφοροι να πείσουν τον κόσμο ότι εξασφάλισαν τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα ότι: «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μετά τη διευθέτηση». Η Χαραυγή το είχε χτες και στον κύριο τίτλο της: «Και μετά τη λύση η Κύπρος συνεχίζει». Και ο Πολίτης, επίσης: «Σφράγισε μετεξέλιξη το Συμβούλιο της ΕΕ». Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Το ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος μετά τη λύση ήταν δεδομένο. Ποια Κύπρος, όμως; Η Κυπριακή Δημοκρατία ή το νέο κράτος της Κυπριακής Ομοσπονδίας; Προφανώς, δεν τους ενδιαφέρει. Γι' αυτό και ό,τι πάθουμε θα είναι από το κεφάλι μας.

Άριστος Μιχαηλίδης

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page