Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

Please reload

Η πενταμερής ερχόταν εδώ κι έναν χρόνο

 

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, 15 Δεκεμβρίου 2015, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επέστρεψε στην Κύπρο από ταξίδι κι επαφές στην Τουρκία και μίλησε για πρώτη φορά για την πενταμερή διάσκεψη, που «θα υπάρξει σε κάποιο στάδιο», ως μέρος της τελικής φάσης. «Υπάρχει και η διεθνής πτυχή και δεν μπορεί να έχουμε την τελική φάση εάν δεν εμπλακούν οι εγγυήτριες δυνάμεις». Σ΄ αυτή τη στήλη σημειώναμε ότι επαναλαμβάνει συχνά την προοπτική της πενταμερούς διάσκεψης «ακόμα και όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι θα γίνει πολυμερής διάσκεψη και όχι πενταμερής» (20/12/2015). Κι επικρίναμε την ηγεσία μας διότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπει να περνά τόσο επιφανειακά το τι λέει ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας και να θεωρεί εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε όλοι ποιες είναι οι εγγυήτριες και τι μπορεί να κάνουν Τουρκία και Βρετανία σε μια διάσκεψη ανάλογη της Ζυρίχης. Θα έπρεπε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει επισήμως ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών στον Άιντα και σε όποιον άλλο καλοθελητή, ότι στην όποια διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού πρέπει να πάρουν μέρος όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε γι΄ αυτό κάθε νόμιμο δικαίωμα. Σε καμιά διάσκεψη με την Τουρκία και τη Βρετανία δεν πρόκειται να βγουν αποφάσεις υπέρ της Κύπρου, παρά μόνο θα στηθούν σενάρια, που θα εξυπηρετούν την Τουρκία και τη Βρετανία».

Τα λέγαμε πριν από ένα χρόνο και τα επαναλαμβάνουμε σήμερα, για όσους ξεχνούν ότι δεν θυμηθήκαμε ξαφνικά αυτό το ζήτημα για να εμποδίσουμε την εθνική αποστολή του Προέδρου. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν αντιδρούν οι ηγέτες μας», γράφαμε, στο επικίνδυνο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, αφαιρεί από το σταυρόλεξο την Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθετεί την πάγια τουρκική θέση για πενταμερή διάσκεψη, που η Άγκυρα ζητούσε από όλους τους Γ.Γ. του ΟΗΕ. Στις 17/5/2016, όταν ο Μουσταφά Ακιντζί έθετε ξανά ζήτημα οδικού χάρτη και μιλούσε επίμονα για την κατάληξη σε πενταμερή διάσκεψη, γράφαμε ξανά ότι οι ηγέτες μας θα έπρεπε να έχουν κι αυτοί σαφή προσέγγιση όταν μιλούν για διεθνή διάσκεψη «για να μη βρεθούν παγιδευμένοι. Δηλαδή, να είναι σαφές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στις δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ότι δεν είναι προς συζήτηση η σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης. Ότι αν θα συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές της κατοχής, και αφού κατηγορηματικά θεωρούμε τις εγγυήσεις ληγμένες, να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα) και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτέλους, ας αναδείξουμε έστω και τώρα ότι το πρόβλημα μας είναι διεθνές πρόβλημα κατοχής και όχι δικοινοτικό».

Ουδέποτε αντέδρασαν οι ηγέτες μας, ουδέποτε ζήτησαν να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί ποια θα είναι η κατάληξη της πορείας, η τελική φάση, ποιοι θα συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη και ποιο θα είναι το περιεχόμενό της. Έμειναν παγιδευμένοι στον ενθουσιασμό τους και σήμερα, οι εξελίξεις δεν είναι άλλες από αυτές που ο καθένας μπορούσε να προβλέψει: Με το πιστόλι στον κρόταφο συμφωνήθηκε η πενταμερής διάσκεψη, όπως ακριβώς φαινόταν ότι θα γίνει πριν από έναν ολόκληρο χρόνο. Και, μάλιστα, με ανοικτό το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση (εκ περιτροπής προεδρία, κυρίως), που θα κλείσουν με τουρκικούς όρους, αν δεν έχουμε το νου μας, όπως δεν τον είχαμε μέχρι τώρα, σε μια διάσκεψη όπου το πάνω χέρι θα έχει ο Ερντογάν αυτοπροσώπως.

 

«Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται είναι σεβαστές, χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά», έλεγε χτες ο Πρόεδρος στη γραπτή δήλωση, που εξαπέστειλε από το Ισραήλ σαν φιρμάνι. Ακόμα και σήμερα θεωρεί «ατεκμηρίωτη κινδυνολογία» τα γεγονότα, που έχουμε μπροστά στα μάτια μας. Αλλά αν περιμένουμε το τέλος για να μιλήσουμε, δεν θα είναι ούτε κινδυνολογία, ούτε προειδοποίηση. Θα είναι επικήδειος.
 

Άριστος Μιχαηλίδης

 

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/343762/i-pentameris-erchotan-edo-ki-enan-chrono?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc