top of page

Να μας ζήσει ο συμπρόεδρος: Ποιους συνάντησε μέχρι στιγμής ο Ακιντζί στις Βρυξέλλες;


Σειρά επαφών είχε σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των εντατικών συναντήσεων που πραγματοποίησε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου παράλληλα διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Ακιντζί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια.

Με καθυστέρηση 10 λεπτών κα μέγιστη διάρκεια περί τα 30 λεπτά, αν περιλάβει κανείς και τις διαδικασίες του πρωτοκόλλου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειαςα Φεντερίκα Μογκερίνι και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν ακολούθησαν ούτε προηγήθηκαν επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μογκερίνι, η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στην ίδια γραμμή υποστήριξης των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδροτης Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η συζήτηση των δύο εξαντλήθηκε στην ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μετά τη νέα απόφασή για συνέχισή τους.

Η Κομισιόν δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη, εκπροσωπώντας την ΕΕ.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω twitter, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Σημειώνεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η οποία κρίνεται ως η σημαντικότερη σε αυτό τον κύκλο επαφών. Αυτό που αναμένεται από τη συνάντηση των δύο, είναι η εκτενής αναφορά επί του ζητήματος του κοινοτικού κεκτημένου και της εναρμόνισής του στην τ/κ πλευρά, με την συνάντηση να διεξάγεται αμέσως μετά την συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, κάτι που έχει την δική του ξεχωριστή σημασία.

Σύμφωνα με τον Πολιτικό Αναλυτή, Γιάννο Χαραλαμπίδη, απ' όλες τις συναντήσεις η πιο σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι αυτή με τον Γιούνκερ, καθώς, οι τεχνοκράτες ασχολούνται με το κυπριακό ζήτημα για το οποίο εκκρεμούν πολλά θέματα. Περισσότερα στο βίντεο.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/386096/poious-synantise-mexri-stigmis-o-akintzi-stis-vrykselles#.dpuf

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page