top of page

Οι πολίτες να κατέβουν στους δρόμους


Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ Η Επιτροπή των Δέκα οργάνωσε Διασκεπτική Συνάντηση-Παρέμβαση στην Πάφο με αφορμή την προωθούμενη λύση που απειλεί με αφανισμό τον κυπριακό Ελληνισμό Ζαχαράκης: «Η μόνη λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα δεν είναι παρά η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των διχοτομικών τετελεσμένων και κεκτημένων της στρατιωτικής εισβολής»

Ήφαιστος: «Η ΔΔΟ μεταβάλλει την ΚΔ σε κρατίδιο, με τη δημιουργία ενός τουρκικού κράτους εντός αυτού του κρατιδίου και τη νομοτελειακή πλέον προσαρμογή ή και απορρόφηση όλης της Κύπρου από την Τουρκία». Ο κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται σε πορεία εθνικού, ιστορικού και βιολογικού αφανισμού. Η προωθούμενη λύση της τουρκοβρετανικής διζωνικής τερατογένεσης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο. Οι συνεχείς παραχωρήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει προς τους Τούρκους και η παραβίαση των κόκκινων γραμμών της ελληνικής πλευράς, πρώτον, οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας.

Δεύτερον, θα ενταφιάσουν οριστικά την Κυπριακή Δημοκρατία, επιτρέποντας στην κατοχική Τουρκία να υλοποιήσει τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο της. Τρίτον, η τουρκοφρενής διζωνική νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής και καθιστά την Τουρκία συγκυρίαρχο του νότου. Τέταρτον, η Κύπρος εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ασφάλειας της Τουρκίας που θα την μετατρέψει σε τουρκικό προτεκτοράτο. Πέμπτον, το πανούργο εφεύρημα της τουρκοβρετανικής διζωνικής παραβιάζει αφόρητα το κοινοτικό δίκαιο και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Γι’ αυτό, ο συνταγματολόγος, καθηγητής Γ. Κασιμάτης, υπογράμμισε ότι τέλειωσε ο καιρός της αναξιοπρέπειας, του κλάματος και της μιζέριας. Μπροστά στον ξεκάθαρο κίνδυνο αφανισμού του κυπριακού Ελληνισμού, κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν και να κατεβούν στους δρόμους. Να αντιδράσουν έντονα στην προωθούμενη καταστροφική διζωνική τερατογένεση και να υπερασπίσουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ελευθερία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους απέναντι στην αδίστακτη, επεκτατική Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν.

Με αφορμή τις κλιμακούμενες ενέργειες και τις αδιέξοδες συνομιλίες για το Κυπριακό, η Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, που έχουν μακρά και βαθιά γνώση του Κυπριακού, οργάνωσε Διασκεπτική Συνάντηση-Παρέμβαση στην Κύπρο, το περ. Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στην Πάφο, στο ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος». Στόχος της συνάντησης ήταν η ανάλυση και η συζήτηση των τρεχουσών εξελίξεων, που θέτουν υπό αίρεση την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτήν κατατέθηκαν εισηγήσεις από:

- Τους πρώην πρέσβεις της Ελλάδος στην Κύπρο, Θέμο Στοφορόπουλο και Χρήστο Ζαχαράκι.

- Τον συνταγματολόγο Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιο Κασιμάτη.

- Τον πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας, Βασίλη Φίλια.

- Τον καθηγητή Γεωπολιτικής Θεωρίας, Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Ιωάννη Μάζη.

- Τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτη Ήφαιστο.

- Τον αντιστράτηγο ε.α. πρώην Γενικό Επιθεωρητή του Ελληνικού Στρατού, που πολέμησε για την υπεράσπιση της Λευκωσίας, κατά την τουρκική εισβολή, Δ. Αλευρομάγειρο.

- Τον πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου.

- Τον συγγραφέα και εκδότη, Λουκά Αξελό.

- Τον καθηγητή Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα.

«Θα τον χτυπούν σαν χταπόδι»

Μετά από τεκμηριωμένη παρέμβαση - αναφορά στις ρίζες και στην κακοδαιμονία του Κυπριακού, στις δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται και τι πρέπει να γίνει, από τον πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου, ο Μητροπολίτης Πάφου έκανε σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισε τους ομιλητές. Με ενάργεια διέγραψε τους εμφανείς κινδύνους που απειλούν τον Κυπριακό Ελληνισμό και επισήμανε πως σκοπός είναι να προετοιμαστούμε για να παρεμποδίσουμε την υπερψήφιση ενός άλλου τερατουργήματος τύπου Ανάν, να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό ως θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει τα πάντα στην Κύπρο, δεν επιθυμεί λειτουργική, ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση και ανέφερε ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Προτού αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης, του είχα κάνει κάποια εισήγηση και ότι τα έξοδα θα τα πλήρωνε η Εκκλησία, να μη σκεφτεί περί εξόδων. Του τόνισα ότι θα διαλέγεται με τους σοφούς της Άγκυρας που συμβουλεύουν τον εκάστοτε Υπουργό των Εξωτερικών και θα τον χτυπούν σαν χταπόδι, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που θα δημιουργηθούν. Δεν μας άκουσε, δυστυχώς».

Ο Μακαριότατος έκανε λόγο για συνεχείς εκπτώσεις εκ μέρους της πλευράς μας, είπε ότι δεν πίστεψε ότι το Κυπριακό θα λυθεί γι’ αυτό και ήταν βέβαιος ότι οι συνομιλίες θα ναυαγούσαν. Στο τέλος της παρέμβασής του, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διασκεπτικής Συνάντησης.

Πολιτικός αυτοεγκλωβισμός

Ο συγγραφέας και εκδότης, Λουκάς Αξελός, σε ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του Κυπριακού και στάθηκε «σε ένα μείζον παράδειγμα πολιτικού μας αυτοεγκλωβισμού. Την έννοια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία παραπέμπει σε μια συνομοσπονδιακή λογική. Η διζωνική», πρόσθεσε, «είναι ένα νεο-αποικιακό κατασκεύασμα που συγκροτεί τους όρους μιας τερατογένεσης με τρεις Βουλές, Κυβερνήσεις, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αστυνομίες, κτλ. Είναι μια πρόταση που δεν περιγράφεται μέχρι σήμερα σε κανένα έγκριτο σύγγραμμα Συνταγματικού Δικαίου και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά πλην, ίσως, της δυστυχούς Βοσνίας. Είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να υιοθετείται ή και να αποτελεί πρόταση και δικών μας πολιτικών».

Πρόσθεσε: «Τα γεγονότα είναι σαν τις πρόκες αιχμηρά. Κάποιος έφερε σε αδιέξοδο ολόκληρο το Ην. Βασίλειο στο Τρόοδος και στον Πενταδάκτυλο το 1955 και κάποιος τούς έλυσε τα χέρια στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο το 1959. Κάποιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το τερατούργημα Ανάν το 2004 και κάποιοι άλλοι προσπαθούν σήμερα να το νεκραναστήσουν».

Πανούργα εκτροπή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ι. Μάζης επισήμανε (σε ομιλία που αναγνώστηκε) πως η αναζητούμενη λύση στοχεύει στη νομιμοποίηση και αναγνώριση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και πρόσθεσε: «Το ασαφές, πολυσήμαντο, πολύσημο και χαοτικώς οριζόμενο εφεύρημα της διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα αποτελεί μία πανούργο εκτροπή από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους θεσμούς, με στόχο τη δημιουργία "πλάσματος δικαίου" για την παρουσίαση του υβριδικού εξαμβλώματος του διαφαινόμενου σχεδίου "λύσεως" ως μιας ιδιοτύπου και ιδιωνύμου ομοσπονδίας, η οποία ουδαμόθεν ανά τον πλανήτη υφίσταται. Η εκβιαζόμενη από την τουρκική πλευρά ομοσπονδία είναι στην ουσία συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία».

Και κατέληξε: «Δεν χρειάζονται βιασύνες. Δεν χρειάζονται ημερολογιακές δεσμεύσεις. Χρειάζεται τήρηση των κόκκινων γραμμών των τεθεισών από τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα και, φυσικά, απόλυτη χαρτογραφική διευκρίνιση του εδαφικού ζητήματος πριν από τη συμμετοχή της ελληνικής και ε/κ πλευράς σε οιανδήποτε πολυμερή "παγίδα"».

«Καραγκιόζιο εφεύρημα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Χρ. Ζαχαράκις, σε χαιρετισμό που αναγνώστηκε, αναφέρθηκε στις δήθεν χαμένες ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού που κρίθηκαν όλες «μεγάλες μοναδικές» επειδή στηρίζονταν στην αμετακίνητη επιδίωξη της Τουρκίας. Ότι, δηλαδή, «η μόνη λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα δεν είναι παρά η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των διχοτομικών τετελεσμένων και κεκτημένων της στρατιωτικής εισβολής. Πράγμα που, κατ’ ουσίαν, εξασφαλίζεται με τη δημιουργία δύο οντοτήτων, εκ των οποίων η τουρκική προικοδοτείται ποικιλότροπα με απόλυτη κυριαρχία της περιοχής της και με ισόμοιρη συγκυριαρχία στην περιοχή της άλλης και, συνεπώς, στο σύνολο του κράτους, σύμφωνα με το "Καραγκιόζιο" εφεύρημα, "τα μισά δικά μου και τα μισά δικά σου δικά μου"».

Ο Χρ. Ζαχαράκις πρόσθεσε: «Περιπλέκοντας έτσι ακόμα περισσότερο το πρόβλημα αντί να το επιλύουν, εφόσον εξ ορισμού αντικαθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα εξωπραγματικό και δυσλειτουργικό σκεύασμα. Ένα τερατούργημα που, πέραν των άλλων, θα περιέχει ζωντανό το σπέρμα της οριστικής και θεσμοθετημένης πλέον διχοτομήσεως, την οποία ακριβώς υποτίθεται ότι απεύχονται και θέλουν να αποτρέψουν οι διεθνείς καλοθελητές αλλά και οι απολογητές της φιλοσυμβιβαστικής, ρεαλιστικής και, στην πράξη, ενδοτικής γραμμής στο εσωτερικό».

Ριζική αναθεώρηση

Και διερωτάται: «Τι άραγε προκαλεί ή ενθαρρύνει την άκριτη ετοιμότητα με την οποία η ελλαδική και ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία σπεύδει και πάλι να μετέχει σ’ αυτήν την πρόδηλη παντομίμα, αγνοώντας τους οφθαλμοφανείς κινδύνους της διαπραγματευτικής διαδικασίας; Γιατί συνεχίζουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα να εθελοτυφλούν και να αυταπατώνται με το εντελώς ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι με τον διάλογο, όπως διεξάγεται, αποτρέπεται τάχα η διχοτόμηση ενώ αυτή, αντιθέτως, εμπεδώνεται και διαιωνίζεται ατιμωρητί;».

Όσον αφορά την πιθανή συμμετοχή μας σε νέες συνομιλίες, ο Χρ. Ζαχαράκις εισηγείται ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι δεν προτιθέμεθα να συνεχίσουμε να μετέχουμε στη σχετική διαδικασία εάν δεν ζητηθεί απροσχημάτιστα από την Άγκυρα να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται και εφαρμόζει ανεπιφύλακτα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς ηθικής και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Κι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, όπως είναι μάλλον ή βέβαιον, τότε να αναθεωρήσουμε ριζικά την πολιτική μας προκειμένου να προσέλθουμε σε τυχόν νέες συνομιλίες. Και στο πλαίσιο αυτό να υιοθετήσουμε ορισμένες "κόκκινες γραμμές", για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του συρμού».

Διεστραμμένο τερατούργημα

Ο καθηγητής Παν. Ήφαιστος, στη δική του παρέμβαση, ανέλυσε το διεθνές άναρχο σύστημα και πώς αυτό επηρεάζει την επίλυση του Κυπριακού. Αφού επισήμανε πως η εξαπάτηση αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στη διεθνή πολιτική και στις διακρατικές σχέσεις, είπε: «Εάν εν μέσω κινούμενων σεισμικών πλακών της διεθνούς πολιτικής και καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων οι Κύπριοι χωρίς πλέον να διαθέτουν κυρίαρχο κράτος οδηγηθούν στην Κλίνη του Προκρούστη του ενός ή άλλου στρατηγικού παιγνίου, κανείς Αναστασιάδης ή Ακιντζί δεν θα είναι εκεί να κάνουν "τόκκα" για να πάει πάσα κακό αλλά θα γίνουν βορά των θηρίων όπως αδιάλειπτα συμβαίνει με τόσους άλλους γύρω μας ή και ευρύτερα πλανητικά.

»Η αντιμετώπιση των παθολογιών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι λανθασμένη και θανατηφόρα εάν αυτοκτονήσουμε κρατικά νομίζοντας ότι αποτελεί θεραπεία η κατάργηση του κράτους, η δημιουργία ενός διεστραμμένου κρατικού τερατουργήματος και η υποθήκευση του μέλλοντος στις βουλήσεις της Τουρκίας. Στις Συμπληγάδες μεταξύ μη βιώσιμης κακής λύσης και φόβου για διχοτόμηση δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την προσκόλληση στη διεθνή νομιμότητα που μόνο η ΚΔ παρέχει. Με την λεγόμενη ΔΔΟ όπως βρίσκεται στο τραπέζι, ιδιαίτερα μετά το σχέδιο Ανάν, μεταβάλλει την ΚΔ σε κρατίδιο, με τη δημιουργία ενός τουρκικού κράτους εντός αυτού του κρατιδίου και τη νομοτελειακή πλέον προσαρμογή ή και απορρόφηση όλης της Κύπρου από την Τουρκία».

Αυτοκτονία η κατάργηση της Κ.Δ.

Τι εισηγείται ο καθηγητής Παν. Ήφαιστος; Συνοπτικά αναφέρει:

> Η κατάργηση της Κ.Δ. δεν αποτελεί διέξοδο αλλά αναίτια αυτοκτονία και συλλογικό πολιτικό θάνατο.

> Η διατήρηση της Κ.Δ. είναι η μόνη απόφαση που δεν οδηγεί σε θάνατο, διατηρεί τη νομιμότητα και αφήνει περιθώρια για βιώσιμη διέξοδο ευκαιρίας δοθείσης.

> Η διαιώνιση της Κ.Δ., την οποία κανείς δεν μπορεί να καταργήσει, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών περιστάσεων για ευκαιρίες βιώσιμης διεξόδου και επανένωση σε ενιαίο δημοκρατικό κράτος.

> Μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομιμότητας σε όλη την επικράτεια της Κ.Δ.

> Η δήθεν επιστροφή εδαφών και μάλιστα σε συνθήκες μεταβατικών καταστάσεων για τις οποίες καμιά διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει θα αποτελέσει το δόλωμα κατάργησης του κράτους με ΔΔΟ και τελικά απώλεια τόσο των δήθεν επιστραφέντων όσο και της υπόλοιπης Κύπρου.

> Λύση δεν θα υπάρξει παρά μόνο εάν όλοι οι Κύπριοι επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και, απαλλαγμένοι κάθε εξωτερικής παρέμβασης, λειτουργήσουν δημοκρατικά».

Είναι το χειρότερο

Στη δική του παρέμβαση, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θέμος Στοφορόπουλος, υποστήριξε πως, «η τωρινή κατάσταση στην Κύπρο είναι το μη χείρον, σε σύγκριση με τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Σήμερα η Τουρκία ελέγχει άμεσα τα κατεχόμενα. Με την ομοσπονδία δεν θα φύγει από την Κύπρο. Αντίθετα, θα ελέγχει έμμεσα ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό την άμεση κυριαρχία της. Όμως, η διζωνική είναι το χειρότερο και σε σύγκριση με μια (υποθετική) διεθνή αναγνώριση δήθεν ανεξάρτητου τ/κ κράτους ή και σε σύγκριση με επίσημη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία».

Τουρκικός γιγαντισμός

Τέλος, ο δρ Κωνσταντίνος Γρίβας υποστήριξε πως μια «λύση» του Κυπριακού ενδέχεται να τοποθετήσει την «ενωμένη» Κύπρο σε ένα παρωχημένο γεωπολιτικό πλαίσιο, που δεν θα εκφράζει πλέον τις στοχοθετήσεις των μεγάλων δυνάμεων. Αφού εξήγησε γιατί η Τουρκία επιδιώκει να αναδειχθεί σε περιφερειακή αλλά και ευρασιατική δύναμη, υπέδειξε πως τα μακρόπνοα σχέδια της Ουάσιγκτον και της Μόσχας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ύπαρξη μιας αυτόνομης, ισχυρής και υπερφιλόδοξης Τουρκίας επειδή θα περιορίζει δραστικά και τις δυνατότητες του Ιράν και της Αιγύπτου να αναγορευθούν σε περιφερειακές δυνάμεις, ενώ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο Ισραήλ. Το τελευταίο ναι, μεν, επιδιώκει μια εξομάλυνση των σχέσεών του με την Τουρκία, όμως, σε περίπτωση τουρκικού γεωπολιτικού γιγαντισμού κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια ετεροβαρή σχέση «αναγκαστικής φιλίας» και να τεθεί υπό την άτυπο σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/384606/oi-polites-na-katevoun-stous-dromous-gia-na-empodisoun-mia-d#sthash.JwhxTuFB.dpuf

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page