top of page

Οι κωλοτούμπες και το «μαδημένο κοτόπουλο»


Πρόεδρε, δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη της θητείας σου. Ένα, ωστόσο, είναι σίγουρο. Τη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες την έχεις εξασφαλισμένη. Για την πιο γρήγορη κωλοτούμπα, που έκανε ποτέ πολιτικός. Ξεπέρασες και τον εαυτό σου αυτή τη φορά. Στο κούρεμα των καταθετών χρειάστηκες μερικές εβδομάδες. Για τη δέσμευσή σου (γραπτώς) ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσες ημικρατικούς οργανισμούς χρειάστηκες κάποιους μήνες. Αυτή τη φορά κατέβασες το ρεκόρ στις οκτώ ημέρες. Άντε τώρα να βρεθεί άλλος πολιτικός να σου το σπάσει. Κινήθηκες με ταχύτητα αστραπής!

Σε ένα μόλις δείπνο, έριξες πέντε κωλοτούμπες και μας άφησες ξερούς.

Κωλοτούμπα πρώτη! Είχες δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει πολυμερής αν δεν κλείσουν προηγουμένως όλα τα κεφάλαια και στην πολυμερή θα συζητηθεί μόνο η ασφάλεια. Πας σε διεθνή διάσκεψη για να συζητήσεις και εδαφικό και εκ περιτροπής προεδρία και ένα σωρό άλλα.

Κωλοτούμπα δεύτερη! Είχες δεσμευτεί ότι δεν θα πας σε πολυμερή διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, που θα αποτυπωθεί σε χάρτη. Πας με απλή κατάθεση χαρτών, που δεν σημαίνει συμφωνία και το χειρότερο για να διαπραγματευθείς το εδαφικό σε συνάρτηση με την ασφάλεια.

Κωλοτούμπα τρίτη! Είχες δεσμευτεί ότι δεν θα αποδεχθείς πενταμερή που θέλει η Τουρκία αλλά πολυμερή. Πας ολοταχώς σε πενταμερή.

Κωλοτούμπα τέταρτη! Είχες δεσμευτεί ότι δεν θα αποδεχόσουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αποδέχθηκες συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το οποίο δεν μπορείς να κάνεις πίσω όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των σταθμών που ορίστηκαν. Διότι όσο και αν παραμυθιάζεις τον κόσμο, γνωρίζεις πως αν κάνεις πίσω θα επωμισθείς την απόλυτη ευθύνη.

Κωλοτούμπα πέμπτη! Στις 23 Νοεμβρίου δήλωνες με στόμφο: «Δεν πρόκειται να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που να ευνοούν ενδεχομένως τις αξιώσεις της Τουρκίας. Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πράγμα που επιδιώκει παρασπονδώντας η τουρκική πλευρά». Τελικά, αποδέχθηκες εκείνη ακριβώς την πολιτική, που είναι η ιδανική για την τουρκική πλευρά. Και ένα αμαθές παιδάριο μπορεί να αντιληφθεί, Πρόεδρε, πως πηγαίνοντας σε μια διεθνή διάσκεψη με ανοικτό το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, η κατάληξη είναι δεδομένη. Θα σου δώσουν την Μόρφου και θα πάρουν εκείνο που τους καίει. Δηλαδή, τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατού. Τον εφιάλτη του κυπριακού λαού, δηλαδή, θα τον ανταλλάξεις με την Μόρφου, που ήταν δεδομένη στο σχέδιο Ανάν. Τέτοιο παζάρι ούτε στα όσα-όσα, Πρόεδρε! Ένα πράγμα, όμως, σίγουρα δεν επιμετράς. Την κατρακύλα της πολιτικής σου αξιοπιστίας στο ναδίρ. Κάποτε τα προεδρικά διαγγέλματα είχαν βαρύτητα στη συνείδηση του λαού. Σήμερα έχουν ξεφτιλιστεί. Τα μετέτρεψες σε φαρσοκωμωδίες. Ακούει ο κόσμος διάγγελμα και κλείνει την τηλεόραση. Κάποιοι πιο cool, ανοίγουν μια μπιρίτσα, στρογγυλοκάθονται και περιμένουν ν’ ακούσουν το καινούργιο ανέκδοτο. Θα έρθει, ωστόσο, η στιγμή που με διάγγελμα θα καλέσεις το λαό να δεχτεί τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξεις. Διότι δεν τρέφω αυταπάτες, θα καταλήξεις. Έχεις δεσμευτεί στα Αμερικανάκια πριν καν εκλεγείς και δεν μπορείς να ξεφύγεις. Θα έπρεπε να αναρωτιόσουν πόσοι θα σε πιστέψουν. Προφανώς, το προσπερνάς. Θεωρείς πως θα βρεις τον τρόπο. Προτάσσοντας το Αβερώφειο όραμα να γίνουμε οικονομικός παράδεισος. Με πολιτική αξιοπιστία στον πάτο, όμως, δεν θα είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Αυτά, Πρόεδρε, στα γράφει κάποιος, που γνωρίζεις πολύ καλά ότι θέλει τον διάλογο και πολύ περισσότερο τη λύση. Γι’ αυτό, εύχομαι να ανατρέψεις τα αρνητικότατα προγνωστικά και να φέρεις λύση, που θα απαλλάσσει τον τόπο από τον τουρκικό εφιάλτη. Αυτό είναι το κορυφαίο. Καμία εγγύηση, κανένας στρατός. Ξεκάθαρα. Όχι συγκαλυμμένα. Όχι σε βάθος χρόνου. Αυτό κανένας σώφρων δεν θα το δεκτεί. Για την Τουρκία μιλάμε. Με τις κωλοτούμπες που έκανες, όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Απαιτούνται εξαιρετικής δυσκολίας ζογκλερισμοί. Αν και στην περίπτωση σου, μόνο με σάλτο μορτάλε μοιάζει. Και μάλιστα, χωρίς δίκτυ προστασίας… Πήγες στο περιβόητο δείπνο σαν «πεινασμένο κοτόπουλο» όπως σε αποκάλεσε ο Σουλτάνος και έφυγες σαν «μαδημένο κοτόπουλο». Τώρα φλερτάρεις να στολίσεις την πολιτική σου διαδρομή με το χειρότερο «παράσημο». Της νομιμοποίησης της παρουσίας του τουρκικού εφιάλτη εσαεί στο βασανισμένο νησί μας με τη δική σου υπογραφή!

Γ. Καλλινίκου

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-g-kallinikou/99/343033/oi-kolotoumpes-kai-to-madimeno-kotopoulo?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page