top of page

Γιατί ντρέπονται να πουν στο λαό τι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν;


Οι πιο έντονες συζητήσεις μετά την αποτυχία του Μοντ Πελεράν είναι αυτές που με την πολιτική επιπολαιότητα που κυριαρχεί γύρω μας, προσπάθησαν να αποδώσουν ευθύνες στον Νίκο Κοτζιά για το ναυάγιο. Τα είπαμε αυτά, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε. Ας ψάξουν τον ρόλο τους στη συνείδηση τους, όσοι στήνουν σενάρια αυτοενοχοποίησης ακόμα και την ώρα που όλος ο κόσμος βλέπει τι κάνει η Άγκυρα και ο κ. Ακιντζί. Και ειδικά τι έκαναν στο Μοντ Πελεράν. Με αυτές τις συζητήσεις πέρασε στο περιθώριο η ουσία και δεν έγινε καμιά εκτίμηση των αποτελεσμάτων για να γίνει στη συνέχεια και η ανάλογη διαχείριση. Τι έγινε στην Ελβετία όπου πήγαν οι διαπραγματευτές με τη συμφωνία να συζητήσουν απερίσπαστοι το εδαφικό; Ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας, είπε ακριβώς τι κέρδισε εκεί: «Η σημαντικότερη γι΄ αυτούς σύγκλιση ήταν η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με επτά Ε/κ και τέσσερις Τ/κ, με την ψήφο ενός Τ/κ τουλάχιστον να είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων» (ΚΥΠΕ - 22/11/2016). Δηλαδή; Δηλαδή, πήγαν για το εδαφικό και βρήκαν σύγκλιση τουρκικών προδιαγραφών στη διακυβέρνηση. Ένα το κρατούμενο. Τι έγινε στο εδαφικό; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε εξ αρχής όρο ότι συζητά επιστροφή εδάφους μόνο αν διασφαλίζεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση τουλάχιστον 100 χιλιάδων προσφύγων. Ο κ. Ακιντζί αποδέχτηκε επιστροφή 55 χιλιάδων και μετακινήθηκε στις 65 χιλιάδες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε «την επιστροφή προσφύγων που θα εκυμαίνοντο σε αριθμούς μεταξύ των 78 χιλιάδων ως ελάχιστο και των 92 χιλιάδων ως μέγιστο» (Αναστασιάδης - 23/11/2016). Δηλαδή, ούτε στο εδαφικό υπήρξε προσέγγιση παρότι ο Πρόεδρος υποχώρησε με την πιο μεγάλη ευκολία από τον στόχο που δημόσια διακήρυξε. Αλλά, εκείνο που κυρίως μπορεί να ειπωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει το εδαφικό και τις εκκρεμότητες στα υπόλοιπα κεφάλαια, μαζί με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σε πενταμερή διάσκεψη. Όπως ήταν και η προσπάθεια Ακιντζί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ήτο εμφανής η πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διασύνδεση του Εδαφικού με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και τούτο και πάλι κατ' αντίθεση της συμφωνίας ότι στο Μοντ Πελεράν θα εσυζητείτο κατ' ουσίαν το Εδαφικό και όχι το θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων», είπε ο Πρόεδρος στη διακαναλική του συνέντευξη.

Με την επιστροφή στη Λευκωσία, η ελληνοκυπριακή ηγεσία διακήρυξε ότι επιθυμεί συνέχιση της διαπραγμάτευσης από εκεί που σταμάτησε στο Μοντ Πελεράν. Η τουρκοκυπριακή, μαζί με την Άγκυρα, διακήρυξε επίσης επιστροφή στις συνομιλίες, αλλά για να συμφωνηθεί οδικός χάρτης, που θα οδηγεί στην πενταμερή διάσκεψη. «Άμεσα να καθοριστεί ένα συγκεκριμένος απαραίτητος οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή διάσκεψη» (Τσαβούσογλου - 25/11/16). «Το τί πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο. Πρέπει πλέον καθοριστεί η σύνθεση (format) της πενταμερούς ή πολυμερούς, όπως οι Ε/κ τη λένε, τύπου Μπούργκενστοκ διάσκεψης» (Ακιντζί - 25/11/16).

Αυτό είναι το σκηνικό μπροστά μας. Κι ετοιμαζόμαστε ξανά για την επιστροφή μας στην προδιαγεγραμμένη πορεία, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς καμιά δέσμευση, χωρίς έστω βάσιμη ελπίδα ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε από το τουρκικό σενάριο, που ακολουθήσαμε τυφλά μέχρι τώρα. Κι αυτό επειδή αυτοί που ορίζουν την πορεία μας και την πολιτική μας, ή πάντως αρκετοί από αυτούς, έχουν αποφασίσει ότι θα αποδεχθούν τουρκικές εγγυήσεις με τη λογική Ακιντζί ότι στο μέλλον «είναι δυνατόν να αναθεωρήσουμε την κατάσταση» (15/11/16), ότι θα αποδεχθούν παραμονή τουρκικού στρατού μιλώντας όμως για «μεταβατικό στάδιο», που θα διαρκεί χρόνια (γι΄ αυτό τους φταίει και ο Κοτζιάς), ότι θα αποδεχθούν εκ περιτροπής προεδρία αλλά θα την αφήσουν στο τέλος για να σκεπαστεί από τα υπόλοιπα, ότι θα αποδεχθούν μη επιστροφή της Μόρφου, διότι όπως άρχισαν ήδη να εκφράζονται υπογείως, δεν πρέπει να ναυαγήσουν όλα για χάρη της Μόρφου…

Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε πραγματική λύση για την Κύπρο, όχι για την Τουρκία, και με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατο. Θέλουν πράγματι βιώσιμη και λειτουργική λύση αυτοί που επιμένουν σε αυτή την πορεία και αρνούνται ακόμα και να διευκρινίσουν εκ των προτέρων ότι αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα είναι πενταμερής αλλά πραγματική διεθνής διάσκεψη με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Άριστος Μιχαηλίδης

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/342311/giati-ntrepontai-na-poun-sto-lao-ti-einai-etoimoi-na-symfonisoun?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page