top of page

Η λογική των αριθμών λέει πολλά, κ. Ακιντζί


Πάντως, το έχω απορία. Δεν υπάρχει κανένας Τουρκοκύπριος που να θέλει να επιστρέψει στην περιουσία του; Στη Λεμεσό, στην Πάφο, στη Λάρνακα; Ούτε καν εκεί που πήραν και μεγάλη αξία τα ακίνητα; Διότι σε όλες αυτές τις συζητήσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό, όπως και στις δηλώσεις των Τουρκοκυπρίων, δεν αναφέρεται ποτέ τίποτα για επιστροφή Τουρκοκυπρίων. Παρόλο που με κάθε ευκαιρία μας λένε (και «δικοί μας» φωστήρες) ότι είναι και οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες, να μη νομίζουμε ότι υπάρχουν μόνο Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες. Λοιπόν; Τώρα, την ώρα της συμφωνίας για επιστροφή, πού είναι οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες; Δεν θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως θέλουν οι Ελληνοκύπριοι; Ή, μήπως, θεωρούν δεδομένο ότι το λογικό είναι να κρατήσουν τα κλεμμένα στον βορρά και να έχουν και τις περιουσίες τους στον νότο; Διότι, ως γνωστόν, η τουρκική λογική πάντα μας εκπλήττει.

Τα λέμε αυτά διότι ακούγοντας τον κ. Ακιντζί και τους υπόλοιπους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων να μιλούν για τον μαξιμαλισμό των Ελληνοκυπρίων επειδή ζητούν να τους επιστραφεί ελάχιστο ποσοστό εδάφους, να μιλούν για την προσφυγιά των Τουρκοκυπρίων, που δεν επιτρέπεται να ξεριζωθούν ξανά επιστρέφοντας στους Ε/κ τις περιουσίες που τους άρπαξαν, είναι σαν να έκλεψαν οι Ε/κ από τους Τ/κ. Τα ισοπεδώσαμε όλα για να μιλάμε για πολιτική ισότητα, αλλά δεν γίνεται να ισοπεδώνονται και οι αμείλικτοι αριθμοί. Γιατί δείχνουν την πικρή πραγματική αλήθεια, όχι αυτήν που σκεπάστηκε κάτω από τη βρόμικη προπαγάνδα των Τούρκων και τη μωρία των Ελλήνων.

Η τουρκική Μιλιέτ (τουρκική πηγή, για να μην υπάρχει αμφιβολία) έγραφε πρόσφατα ότι το 1974 «162 έως 180 χιλιάδες Ε/κ έγιναν πρόσφυγες και πήγαν στο νότιο τμήμα του νησιού και 43 έως 65 χιλιάδες Τ/κ πήγαν πρόσφυγες στο βόρειο». Ακόμα και όλοι οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, δεν τους εμποδίζει κανένας. Αλλά δεν θα επιστρέψουν διότι οι περιουσίες που απέκτησαν στα κατεχόμενα δεν είναι οι ίδιες. Ιδού:

Οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα είναι 1.405.235 σκάλες ιδιωτικής ιδιοκτησίας και 58.147 σκάλες της Εκκλησίας. Η αξία των περιουσιών με τιμές του 1974 είναι 3,235 δισεκατομμύρια ευρώ και με σημερινές αξίες 46,184 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτησίες Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές είναι 413.177 σκάλες. Η αξία τους το 1974 ήταν 153 εκατομμύρια ευρώ και με σημερινές αξίες ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ (στοιχεία από μελέτη του οικονομολόγου Κώστα Αποστολίδη).

Αλλά και επί του εδάφους οι αριθμοί μιλούν χωρίς άλλες εξηγήσεις: Η Κυπριακή Δημοκρατία, που νόμιμα ελέγχεται από τους Ελληνοκυπρίους, ελέγχει μόνο το 59,5% της επικράτειάς της. Τα υπόλοιπα είναι βρετανικές βάσεις, νεκρή ζώνη και 36,2% ελέγχεται από το 18% των πολιτών της, που το έκλεψαν από το 80% και το κατακρατούν με τη βοήθεια ξένου στρατού (έτσι απλά και μαθηματικά να τα λέμε, γιατί με τις ωραιοποιήσεις χάσαμε τη λογική σειρά των πραγμάτων). Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνο το 38,4% της ακτογραμμής της, και το 18% του πληθυσμού της ελέγχει παράνομα το 51,6%.

Λοιπόν, κύριε Ακιντζί, όταν μας μιλάτε για τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και θέλετε την ελληνοκυπριακή πλευρά «να αφήσει την απόλυτη προσέγγιση και να έρθει και αυτή με ρεαλιστικά και λογικά πλαίσια» (2/11/2016), την ώρα που τα τινάζετε όλα στον αέρα επειδή το ποσοστό των κλεμμένων που θα νομιμοποιηθεί πρέπει να είναι 29% και όχι 28%, ποια είναι τα λογικά πλαίσια; Λογικό πλαίσιο θα ήταν να κρατήσουν οι Τουρκοκύπριοι 413.177 σκάλες, που ήταν δικές τους πριν το 1974, και όχι 1.463.382 σκάλες. Αλλά υπάρχει λογική στο έγκλημα;

Άριστος Μιχαηλίδης

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page