Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

July 16, 2019

Please reload

Ερντογάν: Επαναβεβαιώνει ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής

November 27, 2016

 

 

Κωνσταντινούπολη: Εν μέσω του σκηνικού έντασης στις σχέσεις με την ΕΕ μετά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα της προενταξιακής διαπραγμάτευσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ξανά ότι θα «στείλει» εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή επαναβεβαιώνει ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής εφόσον υπερψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση -γεγονός το οποίο ούτως ή άλλως θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε πλήθος στην Κωνσταντινούπολη που φώναζε ρυθμικά «Θέλουμε τη θανατική ποινή», ο Ερντογάν είπε: «Όταν ζητάτε κάτι τέτοιο, αυτό ενοχλεί αυτούς τους κυρίους [σ.σ την ΕΕ]. Τι έχω πει; Ότι θα επικύρωνα αυτήν την απόφαση εάν περάσει από το Κοινοβούλιο».

Αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής προκαλώντας την οργή της ΕΕ. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο η επαναφορά της θανατικής ποινής είναι «λαϊκό αίτημα» που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει...

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας το προσωρινό πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαιτίας των «δυσανάλογων κατασταλτικών μέτρων», υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα πρέπει να οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας.

Αντιδρώντας στο ψήφισμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις απειλές ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το Προσφυγικό λέγοντας ότι εάν η ΕΕ «το παρατραβήξει» θα ανοίξει τα σύνορα.

Ακολουθώντας το μοτίβο Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη, και εάν εκείνοι περάσουν τα σύνορα θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα την κατακλύσουν».

Η κατάσταση στην Τουρκία θα βρεθεί ξανά στο «τραπέζι» των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης-16ης Δεκεμβρίου.

Εντούτοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θερμής συζήτησης στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι συνέστησε προσοχή λέγοντας ότι η διακοπή στη διαδικασία θα οδηγούσε σε μία κατάσταση που θα ζημίωνε και τις δύο πλευρές.

Πηγή: news.in.gr

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc