top of page

Δημοκρατικό Κόμμα και Τοπική Αυτοδιοίκηση


Το Δημοκρατικό Κόμμα έκλεισε φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση του το 1976. Όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στην ενδυνάμωση και επέκταση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύει ακράδαντα πως όσο πιο ισχυρός είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο πιο κατοχυρωμένη είναι η Δημοκρατία σ’ αυτή την χώρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέδειξε έμπρακτα τη βαθιά προσήλωση του στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 1979 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος διεξήχθησαν για πρώτη φορά εκλογές για ανάδειξη αιρετών μελών για τις χωρητικές αρχές. Ακολούθως το 1986 έγιναν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Δημοτικών Συμβουλίων.

Επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου έγιναν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη μελών των σχολικών εφορειών. Στα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τον Τ. Παπαδόπουλο αυξήθηκε η χορηγία προς τους Δήμους από 1% σε 4% του κρατικού προϋπολογισμού.

Στόχος του ΔΗΚΟ ήταν και παραμένει η οικονομική Αυτοτέλεια και Αυτοδιαχείριση ώστε οι δημόσιες ευθύνες να ασκούνται από τις Τοπικές Αρχές που είναι πιο κοντά στον πολίτη.

Τα τελευταία χρόνια ο Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικού έργου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε ότι έγινε . Νέα καθήκοντα βγαίνουν στο προσκήνιο καθημερινά. Μπήκαμε σε μια νέα εποχή. Δεν φτάνει η πολιτική μας να είναι καθαρά διαχειριστική. Οι προτεραιότητες μας δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για το τι παράγεται και τι προσφέρεται στον πολίτη και οφείλει να απευθύνεται σ’ όλους και όχι στους ολίγους εκλεκτούς. Η Τοπική Αρχή πρέπει να κτίζει, να παράγει, να διοχετεύει ουσιαστική πολιτική που να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

Η αξιοποίηση όλου του δυναμικού μιας τοπικής κοινωνίας, η ενεργή συμμετοχή όλων (φορέων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχολείων, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμα και του απλού κόσμου) είναι η επιτακτική ανάγκη.

Όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος σήμερα προχωρά μέσα από την συλλογικότητα και σ’ αυτό το πνεύμα πρέπει αν εντάσσονται όλες οι πρωτοβουλίες. Με αυτό το τρόπο δημιουργούνται ελπιδοφόρες προοπτικές για το καλό και το μέλλον αυτού του τόπου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια μορφή εξουσίας πολύ διαφορετική από τις άλλες. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πολίτες, να βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα των Δήμων και κοινοτήτων, να έχουν ευαισθησίες που να ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της περιφέρειας τους. Πρέπει να έχουν όραμα για το μέλλον και να μπορούν να υποδείξουν λύσεις για το παρόν. Οι Τοπικές Αρχές έχουν πολλά ζητήματα για τα οποία τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αποστολή τους. Άρα αυτό που χρειάζεται, για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η υποστήριξη υποψήφιων που να γνωρίζουν τα δημοτικά πράγματα, να γνωρίζουν και να ζουν τα προβλήματα της περιοχής τους. Να είναι αποδειγμένα ικανοί να παράγουν έργο και κυρίως να κινούνται με αγνές προθέσεις και προσήλωση στο κοινό όφελος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ενισχυμένο με τη γνώση και πείρα των παλαιών αλλά και τον ενθουσιασμό και τις φρέσκιες ιδέες των νέων του στελεχών, παρουσίασε τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια του, που είναι ικανοί να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα, στις μεγάλες προκλήσεις, στις υποχρεώσεις και προσδοκίες τόσο των μελών και φίλων του ΔΗΚΟ όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι έτοιμοι να δουλέψουν σκληρά και με ζήλο για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι δηλώνουν παρόντες και μάχιμοι στην εκλογική αναμέτρηση της 18ης Δεκεμβρίου.

Αντώνης Αντωνίου Πρόεδρος Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page