top of page

Γιατί υιοθετούν τις τουρκικές ερμηνείες και θέσεις;


Είναι θλιβερό να είσαι δεδομένος στις διαπραγματεύσεις, αλλά καταστροφικό να υιοθετείς τις θέσεις του αντιπάλου για να συγκαλύπτεις τη δική σου προθυμία να αποδεχτείς οτιδήποτε. Σε αυτό τον κατήφορο, το Προεδρικό «ενισχύεται» από πρόθυμους χειροκροτητές που προβάλλουν όσα μάλλον έμαθαν σε διάφορα σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων της UNOPS. Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα της δημοσιογράφου, αν εμπιστεύονται τον Ερντογάν ή την Τουρκία, δεν απαντούν. «Εμπιστεύομαι τους Ε/κ και τους Τ/κ» υπέδειξε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, όπως θα απαντούσε απόφοιτος των λεγόμενων επαναπροσεγγιστικών σεμιναρίων με χρηματοδότηση εξωτερικού. Πόση μετάλλαξη μπορεί να υποστεί η ψυχή κάποιου Ε/κ πολιτικού του οποίου η χώρα είναι υπό κατοχήν της Τουρκίας του Ερντογάν που αποφασίζει για τα κατοχικά στρατεύματα, έποικους, ασφάλεια και την ουσία μιας λύσης στην Κύπρο, αλλά δεν έχει ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ερώτημα; Για τον Ερντογάν, τον οποίο ΕΕ και συντριπτικά οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζουν ως εξουσιαστή (ruler) με τάσεις δικτάτορα για παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου και που θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ανύπαρκτη… Πόση μετάλλαξη προέκυψε στην ψυχή κάποιου για να σιωπά σε τέτοιο ερώτημα;

Δυστυχώς, η μετάλλαξη δεν είναι θεωρητική στην παρούσα διαπραγμάτευση αλλά στην πράξη υιοθετεί τουρκικές ερμηνείες και θέσεις, που ουδέποτε συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, αλλά παρουσιάζονται σήμερα ως θέσεις της ε/κ πλευράς ή ότι «ήταν στα συμφωνηθέντα». Πρωτόγνωρο φαινόμενο και πλέον μιλάμε για νέα σχολή σκέψης στο Κυπριακό των μεταλλαγμένων και δεδομένων.

Δύο καίρια παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Στο θέμα της ασφάλειας, η θέση των κυπριακών και ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, επιβεβαιώθηκε τεκμηριωμένα πρόσφατα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, τυχόν επεμβατικά/εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) βάσει του 1960 έχουν ουσιαστικά καταργηθεί επειδή «η Τουρκία διά των παράνομων πράξεών της κατήργησε ουσιαστικώς από μόνη της τη Συνθήκη Εγγυήσεως». Εν ολίγοις, η παραβίαση της Συνθήκης από την Τουρκία με τη συνεχιζόμενη κατοχή, η ανακήρυξη ψευδοκράτους, η διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων, η άρνηση αναγνώρισης της ΚΔ (κάθε ένα μόνο του) αφαιρούν οποιοδήποτε δικαίωμα της Τουρκίας από τη Συνθήκη. Άλλωστε, η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κυπριακή Δημοκρατία καθιστά από μόνη της παράνομη οποιαδήποτε διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα και αποδεκτές θέσεις στα οποία μόνο η Τουρκία και πλέον κάποιοι Ε/κ πολιτικοί δίνουν άλλη ερμηνεία. Για παράδειγμα, ότι η Τουρκία διατηρεί αλώβητο το επεμβατικό της δικαίωμα στην Κύπρο το «ανακάλυψε» ο σημερινός Πρόεδρος το 2004. Και δεν ήταν τυχαία η ώρα της «ανακάλυψης». Το σχέδιο Ανάν παραχωρούσε επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία, που δικαίως τρόμαζε τους Ελληνοκύπριους. Η «ανακάλυψη» επεμβατικών δικαιωμάτων έκανε το σχέδιο Ανάν να φαίνεται ότι δεν εκχωρούσε εκ νέου επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία, αλλά απλώς διατηρούσε την κατάσταση ως είχε και, επομένως, όσοι τρόμαζαν να έχουν εγγυητή και προστάτη τους την Τουρκία, είχαν… ψυχολογικό πρόβλημα, αφού, με ή χωρίς το σχέδιο Ανάν, η Τουρκία είχε τέτοιο δικαίωμα! Όπως από τότε προβλέψαμε, η «ανακάλυψη» υιοθετήθηκε επίσημα από την Τουρκία που προβάλλει έκτοτε επεμβατικά δικαίωμα στις θάλασσες της Κύπρου.

Την περασμένη βδομάδα είχαμε νέα «ανακάλυψη» γύρω από την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και ξεκάθαρη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα όπως θα ήταν η τουρκική ερμηνεία. Τελικά, ενώπιόν μας επικράτησε η τουρκική ερμηνεία της, αριθμητική εξίσωση ή βέτο, ως κανόνας σε όλες τις αποφάσεις και θεσμούς του κράτους. Όλες! Στα πιο πάνω τεκμηριωμένα προβάλλει ως αντίλογος το υβρεολόγιο και αοριστίες από όσους δεν σκέφτονται αλλά υιοθετούν τις τουρκικές ερμηνείες και θέσεις. Πρόκειται για νέα σχολή, που ευτυχώς παραμένει μειοψηφία.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D).

costas.mavrides@europarl.europa.eu

πηγή: Φιλελευθερος, Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page