top of page

«Η γης δεν έχει κρικέλιαγια να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν…..»


Το εδαφικό και όχι μόνο πάει να συζητήσει στην Ελβετία ο ΠτΔ. Με ή χωρίς χάρτες, σε ένα παιγνίδι εμπαιγμού της νοημοσύνης του κυπριακού ελληνισμού. Μια διαδικασία δώσε-δώσε για να (επανα)προσεγγίσουμε με ρεαλισμό τις τουρκικές θέσεις αφού η Τουρκία δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή από τις δικές της. Για να βρούμε την βιώσιμη και λειτουργική λύση, Ανανικών προδιαγραφών, η οποία θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Η σύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό, την διακυβέρνηση και την ποσόστωση του πληθυσμού είναι λανθασμένη. Ο διοικητικός διαχωρισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο ( τρις, τέσσερεις ή δεκατέσσερις) ομόσπονδες διοικητικές περιφέρεις ( όχι κράτη ή κρατίδια ) δεν αφαιρεί το δικαίωμα του πρόσφυγα να ανακτήσει την περιουσία του και να την διαχειριστεί όπως θέλει. Το δικαίωμα στην περιουσία είναι ατομικό και αναφαίρετο και δεν μπορεί να το διαπραγματεύεται συλλογικά ο ΠτΔ, ούτε να το προσεγγίζει σαν πρόβλημα απαλλοτρίωσης, όπου ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να τη δεχτεί για το κοινό όφελος.

Ανεξάρτητα του μεγέθους των περιφερειών υπό Ελληνική ή Τουρκική διοίκηση , όλοι οι πρόσφυγες από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από την Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια πρέπει να ανακτήσουν τις περιουσίες τους και να τις εκμεταλλευτούν όπως αυτοί επιθυμούν. Η ερμηνεία της Διζονικότιτας - Δικοινοτικότιτας, σαν δύο περιφέρειες που θα διοικούνται η μία από τους Έλληνες και η άλλη από τους Τούρκους, στις οποίες η κάθε κοινότητα θα έχει πλειοψηφία ιδιοκτησίας γης και πληθυσμού, είναι ρατσιστικός διαχωρισμός. Καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Οπότε να πάψουν οι ειδήμονες να μας κοροϊδεύουν περί Ευρωπαϊκής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Ψεύτες και λαοπλάνοι, όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαπραγματευόμενη λύση εξασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες. Αφήνουν πίσω τις ουρές, τις εξαιρέσεις και τους περιορισμούς που θα εξασφαλίζουν τον ρατσιστικό διαχωρισμό του: οι Τούρκοι πλειοψηφία γης και πληθυσμού στον Βορρά και οι Έλληνες πλειοψηφία γης και πληθυσμού στον Νότο. Για αυτό και η σοφιστείες του συναισθηματικού δεσμού με τα κλεμμένα και οι αλχημείες των 22 κατηγοριών για να αποξενώσουμε τους πρόσφυγες από τις περιουσίες τους, και οι 5 τύποι αποζημιώσεως του εξαπατημένου πρόσφυγα από την ίδια την πούνγκα του.

Σήμερα μας ζητάνε να πουλήσουμε ( αυτό θα πει αποζημίωση ) την πατρίδα μας. «Η γης δεν έχει κρικέλιαγια να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν…» έγραψε ο Σεφέρης. Εάν αν δεν την πουλήσουμε δεν μπορούν να μας την πάρουν. Και η γη μας, που είναι ποτισμένη με τον ιδρώτα και τον κόπο των παππούδων μας, η γη μας, που έχει θαμμένα τα κόκκαλα των προπάππων μας, η γη μας, που είναι αγιασμένη με το αίμα των πατεράδων , θείων και αδελφών μας, είναι η Πατρίδα μας. Και αυτή η Πατρίδα δεν πουλιέται. Δεν έχει τιμή προς πούληση η Πατρίδα μας.

Η λύση είναι μια. Και μπορούμε να τη επιτύχουμε αρκεί να την πιστέψουμε. Και ας μας πάρει άλλα 50 χρόνια. Η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων και η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Μια Κύπρος ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς πάτρονους και εγγυητές, όπου όλοι οι πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας, γένους, φυλής, χρώματος ή πολιτικών πεποιθήσεων να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και ίσοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Μια κοινή πατρίδα όπου να μπορούν να ζήσουν και να ευτυχίσουν ελεύθεροι, ο ένας δίπλα στον άλλο, Έλληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι, και όχι ο ένας στον Βορρά και ο άλλος στον Νότο.

Τελικά για πόσο αρνιά μας έχουν περάσει; Αυτοί που είπαν ΝΑΙ μπορούν να διαχειριστούν και να τιμήσουν το ΟΧΙ μας;

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.,

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page