Τι κρύβεται πίσω από τη Γαλάζια Πατρίδα και τη στροφή Ερντογάν προς την Αίγυπτο
του Αλί Αγτζάκουλου
Ακτινογραφία της πολιτικής του Ερντογάν έναντι της Αιγύπτου και του Αραβικού κόσμου
Μία από τις πρώτες ενέργειες των κυβερνήσεων που έχουν στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είναι η αλλαγή του άξονα της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, οι διεθνείς συμμαχίες του και ο ορισμός των φιλικών / εχθρικών χωρών.
Με αυτόν τον τρόπο, τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής που το ισχύον καθεστώς παρέχει νομιμότητα και αναγνώριση θα αποδυναμωθούν και θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ένα από τα εξωτερικά εμπόδια στην αλλαγή καθεστώτος καταργείται. Το Ιράν παρουσίασε το καλύτερο πρόσφατο παράδειγμα. Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, οι παραδοσιακοί εχθροί του Ιράν ορίστηκαν ως φίλοι και οι φίλοι του ως εχθροί. Στην Τουρκία, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία είναι η βάση της εξωτερικής πολιτικής που είναι συμβατή με τoν εκκοσμικισμό σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, η πολιτική της χώρας ήταν ο προσανατολισμός και στο τέλος η ένταξη με τη Δύση. Οι συμμαχίες της Τουρκίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, η είσοδος στο ΝΑΤΟ και πολιτικές επιλογές όπως η περιπέτεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ένταξης και ολοκλήρωσης με τη Δύση. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό σήμαινε τη συνέχιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επειδή το Οθωμανικό Κράτος θεωρούσε επίσης τον εαυτό του ως ένα Ευρωπαϊκό Κράτος. Αυτή η κατάσταση απέκτησε επίσημη ταυτότητα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1856.
Αυτό το πρότυπο εξωτερικής πολιτικής οδηγούσε στη μετατροπή της Τουρκίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή η πορεία αλλαγής της Τουρκίας, ενώ από τη μια πλευρά της παρείχε ασφάλεια ενάντια σε απειλές από τη Σοβιετική Ρωσία, από τη μία πλευρά, αυτός ο μετασχηματισμός, καθιστούσε την Τουρκία οικονομική και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Δύσης και των χωρών της Μέσης Ανατολής, ειδικά με τις αραβικές χώρες, κάτι που της παρείχε ταυτοχρόνως στρατηγικό βάθος . Κάθε μέρα, όσο ενισχυόταν περισσότερο η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Τουρκίας, αυτό επηρέαζε θετικά τη στάση των αραβικών χωρών προς την Άγκυρα και επέτρεπε τη δημιουργία επιτυχημένων σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών και της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι φιλικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, συνέβαλαν θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες.

Comments