top of page
ΠΑΠΑΥΕΡΚΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΟΧΙ
grivas55
13767315_10208674866404394_4709351725421905076_o
ΕΛΔΥΚ ΒΡΑΚΑΣ
τασσος παπαδοπουλοσ
ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ανδρέας Αρέστη
12522944_10154542566941988_2025522437328010567_n
ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
denksexnw7
12523885_1036625353050441_8338139095597581358_n
Kiriakos-Matsis
greek-flag-wind-part-series-36078593
12573156_1542092732772087_8233553511268743724_n
13692536_1371319412883028_7234027469146013113_n
I SURRENDER EOKA 1955

Για την πόρτα του φρενοκομείου…

γράφει ο Λάζαρος Μαύρος


ΕΞ ΟΣΩΝ κάλλιον γνωρίζουμε, στο Κυπριακόν… επαττίσαμεν. Εναργέστατα παθητικό ρήμα στην κυπριακή διάλεκτο το «επαττίσαμεν». Συνελόντι ειπείν, στην λόγια διάλεκτο, η πολιτική μας των τελευταίων 48 ετών στο εθνικό μας ζήτημα, χρεοκόπησε. Απέτυχε. Δεν απέδωσε στον στόχο και σκοπό της απελευθέρωσης της Κύπρου.


– Δεν απελευθέρωσε ούτε σπιθαμή από τα τουρκοκρατούμενα σκλαβωμένα εδάφη.


– Δεν εκδίωξε ούτε έναν στρατιώτη των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.


– Αντίθετα επέτρεψε τη διαιώνιση επί μισό (σε δύο χρόνια) αιώνα της τουρκικής σκλαβιάς των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου. Την εμπέδωση και τη μονιμοποίηση της 48χρονης τουρκικής κατοχής. Και του κατοχικού ψευδοκράτους του Αττίλα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ψευδαισθήσεων και αυταπάτης, αποδείχθηκε. Νηπιώδους μωρίας πολιτική. Η οποία στηριζόταν στην εξ υπαρχής λανθασμένη πεποίθηση ότι: Η Τουρκία Κατακτητής, στον συγκεκριμένο συσχετισμό ισχύος σε βάρος του Ελληνισμού, θα εβούλετο τάχα να προσέλθει σε έναν «έντιμο», όπως βαφτίστηκε, «συμβιβασμό», ώστε να προκύψει μία εκ συμφώνου με την Τουρκία λύση του Κυπριακού, η οποία θα αφαιρούσε από την Τουρκία τα πολεμικώς κεκτημένα της στην Κύπρο.


ΕΥΣΕΒΩΝ πόθων πολιτική. Η οποία είχε την επιπλέον ψευδαίσθηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις και η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, το ΝΑΤΟ, το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, οι Αδέσμευτοι και όσα μετέπειτα προέκυψαν, με τον ΟΗΕ πάντοτε και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα έπαυαν αίφνης να θωπεύουν την ανενόχλητη και ατιμώρητη Τουρκία Κατακτητή, ώστε να την… πιέσουν για να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή των βορείων εδαφών της Κύπρου και να σεβαστεί το περιλάλητο και ποδοπατημένο από τον Αττίλα διεθνές δίκαιο.


Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ και η αφέλεια των δικών μας είχε κατά καιρούς επεκταθεί και σε ελπίδες που είχαν εναποθέσει στις… εκλογικές ανατροπές που σημειώθηκαν ενίοτε εντός Τουρκίας. Παραβλέποντας το κραυγαλέα ολοφάνερο γεγονός ότι, όλες ανεξαιρέτως οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας, εκλελεγμένες ή πραξικοπηματικές, αμιγώς κεμαλικές δεξιές ή αριστερές, ή κεμαλο-ισλαμικές, ή αμιγώς ισλαμικές, ακολουθούν αταλάντευτα και εφαρμόζουν επίμονα κι απαρέγκλιτα την από το 1956 στρατηγική «Επανάκτησης Κύπρου».


ΕΠΑΤΤΙΣΕΝ ολοσχερώς και η πολιτικής της… Επαναπροσέγγισης με τους «συμπατριώτες» Τουρκοκυπρίους.


– Επάττισεν και η πολιτική των… ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).


– Επαττίσασιν και οι λεγόμενες «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» 1977 και 1979 και τα «Κοινά Ανακοινωθέντα» και οι «Κοινές Διακηρύξεις». Και όσα ανοήτως συνομολογήθηκαν με τους διαδοχικά εντεταλμένους του Αττίλα Κατακτητή Τουρκοκύπριους ηγέτες, από το 1977 έως και σήμερα.


ΑΝΤΙΛΗΨΗ μονίμως εγκλωβισμένων στην ήττα, την αδυναμία και την ανημποριά πολιτικών και κομματικών ηγεσιών. Συγκροτεί το περιεχόμενο του ορισμού των Ηττημένων Μυαλών μας:


– Δηλαδή εκείνης της αντίληψης, η οποία αποφαίνεται ότι: «Επειδή ηττηθήκαμε στον πόλεμο του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε και το τίμημα του συμβιβασμού με τους Τούρκους».


– Σε αυτήν ακριβώς την αντίληψη εγκλωβίστηκαν από το 1974 όλες σχεδόν οι κυρίαρχες και δεσπόζουσες στις διαδοχικές έκτοτε κυπριακές εκλογές, κομματικές και πολιτικές ηγεσίες.


ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ δεν επετεύχθη. Ούτε έντιμος ούτε ανέντιμος, ούτε άτιμος, ούτε ατιμωτικός. Επειδή οι Τούρκοι απαιτούν πολύ περισσότερα απ’ όσα είναι πρόθυμοι να τους δώσουν και οι πλέον… προθυμότεροι κατά καιρούς δικοί μας. Οι τελευταίοι γνωρίζουν ήδη, από το Δημοψήφισμα του Σαββάτου 24 Απριλίου 2004, το ΟΧΙ της πλειοψηφίας 76% του λαού, το οποίο δεν επιτρέπει ελληνική υπογραφή στις τουρκικές απαιτήσεις.


ΠΑΡ’ ΟΤΙ… επαττίσαμεν στο Κυπριακό, δυνηθήκαμε ωστόσο να διασώσουμε και να κρατήσουμε 48 ήδη χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία ως «κέλυφος προστασίας» του κυπριακού Ελληνισμού, στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου. Ενταγμένη κιόλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μαζί με την Ελλάδα, σε τριμερείς και άλλες διακρατικές συνεργασίες στην περιοχή, για τις οποίες πολύ εκνευρίζεται η Τουρκία κατακτητής επειδή εμποδίζουν τη νεο-οθωμανική της στρατηγική.


ΒΡΥΧΗΘΜΟΥΣ εκβάλλει και πάλιν από προχθές η Άγκυρα, επικρίνοντας τις αποφάσεις τής ΕΕ ότι παρασύρονται από την Ελλάδα και τη «διοίκηση των κκούπρους-ρουμλάρ της νότιας Κύπρου», όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία το γλωσσάρι του Αττίλα.


– Προστίθενται στους βρυχηθμούς τουρκικής απόγνωσης και στη θεαματική κλιμάκωση των ανθελληνικών της απειλών, που ακολούθησαν την εκνευριστική για την Τουρκία υποδοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.


ΣΚΗΝΙΚΟ επικείμενου ελληνο-τουρκικού πολέμου στήνει συστηματικά η Άγκυρα.


Πρώτος στόχος του σκηνικού, η αποτελεσματικότερη άσκηση των τουρκικών εκβιασμών.


Σε ένα ραγδαία και άκρως επικίνδυνα μεταβαλλόμενο, από την συνεχιζόμενη για 124η μέρα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παγκόσμιο περιβάλλον.


– Όπου η ίδια η Τουρκία επιδιώκει, με εκβιασμούς προς πάσαν κατεύθυνση, να εξαργυρώσει την «πολύτιμη εκατέρωθεν» γεωπολιτική της σημασία, προς ενίσχυση του νεο-οθωμανικού της επεκτατισμού.


– Προγράφοντας ήδη τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με πρόσχημα τον… στρατιωτικό εξοπλισμό της απειλούμενης επί δεκαετίες από την Τουρκία αυτοάμυνάς τους.


ΑΚΟΜΗ και ο γνωστός παλαιόθεν τουρκικός ορθολογισμός κατατείνει στην πρόβλεψη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να «ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου» εναντίον της Ελλάδος. Αλλά θα περιοριστεί στην κλιμάκωση των απειλών και των εκβιασμών της.


ΩΣΤΟΣΟ, όμως, ένας παράγοντας δημιουργεί και τις πιθανότητες να ξεφύγει πλέον από τα… παλαιόθεν:


– Ο Ερντογάν έφτασε στα 20χρονα της μονοκρατορίας του, αφιονιζόμενος από τον νεο-σουλτανισμό του, με υπεροψίαν και μέθην καβαφικού Δαρείου και αλαζονεία νεο-οθωμανού πορθητή, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως και πάση θυσία, εξασφάλιση της επανεκλογής του, για να μη χάσει το χιλίων και μίας αιθουσών Ακ-Σεράι του και οδηγηθεί στις φυλακές.


ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ Ελλάς και Κύπρος οφείλουν να προετοιμάζονται ΚΑΙ για πόλεμο.


– Προβολή αυτής της προπαρασκευής και της αποφασιστικότητας, αποτελεί αφ’ ενός πρώτιστο παράγοντα ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ του πολέμου.


– Εάν, αφ’ ετέρου, δεν πετύχει να τον αποτρέψει, να έχει τις δυνατότητες καίρια νικηφόρων πληγμάτων κατά του επιτιθεμένου.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ εκλαμβάνει την Κύπρο ως τον πλέον «αδύναμο κρίκο» στην ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση. Για να της προσφέρει ως «όμηρο» τον κυπριακό Ελληνισμό, προς εκβιασμό της Αθήνας.


ΚΑΘΗΚΟΝ, λοιπόν, Αθηνών και Λευκωσίας ν’ αντιστρέψουν τα πράγματα. Σχεδιάζοντας και προπαρασκευάζοντας αποφασιστικά τόση στρατιωτική ισχύ, για να είναι ικανή να αξιοποιήσει την περίπτωση που ο Ερντογάν ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», ώστε οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς να φτάσουν επιτέλους απελευθερωτές στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία.
Λάζαρος Μαύρος


ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2022/6/26/gia-ten-porta-tou-phrenokomeiou/

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page